Samadi Avansar S, Niazkhani Z, Mirza Tolouei F, Afshar A R, Pirnejad H. Design, Implementation, and Applicability Evaluation of Hip and Knee Arthroplasty Registry. jhbmi 2019; 6 (3) :163-177
URL:
http://jhbmi.ir/article-1-339-fa.html
صمدی اوانسر سجاد، نیازخانی زهرا، میرزاطلوعی فردین، افشار احمد رضا، پیرنژاد حبیب الله. طراحی، پیادهسازی و ارزیابی کاربردپذیری سامانۀ ثبت جراحیهای تعویض مفاصل زانو و لگن. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1398; 6 (3) :163-177
URL: http://jhbmi.ir/article-1-339-fa.html
دکتری تخصصی انفورماتیک پزشکی، دانشیار، مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده: (5526 مشاهده)
مقدمه: آرتروپلاستی جزء اعمال جراحی مهم و روبه افزایش در ارتوپدی است که موفقیت آن به طور قابل ملاحظهای باعث کاهش درد و افزایش توانایی بیمار میشود. مطالعه حاضر با هدف طراحی و پیادهسازی و ارزیابی کابردپذیری نرمافزاری مناسب برای راهاندازی نظام ثبت آرتروپلاستی مفاصل زانو و لگن انجام گردید.
روش: مرور مقالات، دستورالعملها، فرمها و گزارشهای منتشرشده توسط جوامع ارتوپدی برای به دست آوردن حداقل دادههای مورد نیاز، سپس بررسی سامانههای مشابه، مطالعۀ پروندههای بیماران و مصاحبه با متخصصین ارتوپدی برای دست یافتن به نیازمندیهای اطلاعاتی و عملکردی سیستم مطلوب و بررسی روایی دادههای استخراج شده انجام گرفت. مدلسازی و تکامل سیستم با پیروی از چرخۀ حیات طراحی و تولید سیستمهای اطلاعاتی-رویکرد شیگراء صورت گرفت. یک نمونۀ اولیه با زبان پایتون و پایگاه دادۀ PostgreSQL، ایجاد و از لحاظ قابلیت استفاده و میزان رضایت کاربران مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز دادههای کیفی به روش تماتیک و کمّی با آمارهای توصیفی انجام گردید.
نتایج: با بررسی ۹ رجیستری آرتروپلاستی کشورهای پیشرو و استخراج مجموعۀ حداقل دادهای و فرآیندهای کاری آنها، اقلام دادهای موردنیاز (در پنج دسته شامل ۳۹ آیتم) و فرآیندهای کاری مناسب استخراج و در طراحی، مدلسازی و پیادهسازی سامانه مورد استفاده قرار گرفتند. کاربران وجود سیستم را مفید و کاربردی ارزیابی کردند. همینطور، میزان رضایت کاربران از سیستم رضایتبخش بود.
نتیجه گیری: عملیاتیکردن این سیستم و ثبت اطلاعات آرتروپلاستی، به جامعۀ پزشکی و سیاستگذاران بهداشتی و درمانی کمک خواهد کرد تا با داشتن اطلاعات بهروز، تصمیمات و سیاستگذاریهای بهتری در راستای مراقبت از این بیماران انجام دهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
سیستمهای اطلاعات سلامت دریافت: 1397/6/9 | پذیرش: 1398/4/24