کارشناس ارشد فناوری اطلاعات سلامت، مربی، گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده علوم پزشکی خلخال، خلخال، ایران
چکیده: (3071 مشاهده)
مقدمه: اوتیسم از شایع ترین اختلالات عصبی رشدی میباشد که به دلیل آشنا نبودن والدین با این اختلال دیر تشخیص داده میشود. عدم آگاهی و شناخت والدین یکی از مشکلات مهم این بیماری میباشد هدف این مطالعه ایجاد برنامه کاربردی آموزشی مبتنی بر تلفن همراه هوشمند برای اختلال طیف اوتیسم ویژه والدین بود.
روش: این پژوهش از نوع توسعهای-کاربردی بود که در سه مرحله انجام شد. ابتدا پرسشنامه تنظیم شده جهت نیازسنجی اطلاعاتی و تعیین عناصر داده و قابلیتهای برنامه کاربردی توسط پزشکان متخصص روانپزشک کودک و مغز و اعصاب اطفال در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی ایران تکمیل گردید. دادههای به دست آمده تحلیل و برنامه کاربردی بر پایه نتایج طراحی شد و در نهایت جهت ارزیابی کاربردپذیری و رضایت کاربران در اختیار 34 نفر از والدین قرار گرفت.
نتایج: پزشکان متخصص، اکثر عناصر دادهای پرسشنامه را ضروری تشخیص دادند. قابلیتهای اصلی برنامه کاربردی مانند آموزش علائم و نشانههای اوتیسم، راهکارهای خودمراقبتی از اوتیسم و آزمون غربالگری تشخیص اوتیسم برای سنین 6، 12، 24 و 36 ماهگی بود. ارزیابی کاربردپذیری نشان داد که والدین، برنامه کاربردی را با میانگین امتیاز 7/6 (از مجموع 9 امتیاز) در سطح خوب ارزیابی کردند.
نتیجهگیری: برنامه کاربردی آموزش مبتنی بر تلفن همراه در زمینه اوتیسم با آموزش والدین به منظور تشخیص، خودمراقبتی و توانبخشی از اوتیسم میتوانند به تشخیص و مداخلات درمانی زودهنگام اوتیسم کمک کرده و ابزاری در دسترس برای آموزش والدین باشند. آموزش تشخیص، خودمراقبتی و تعامل با کودک اوتیستیک به صورت یک ابزار در دسترس مورد رضایت والدین قرار دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
سلامت همراه دریافت: 1398/7/16 | پذیرش: 1398/10/18