مقدمه: توانایی انتقال داده بر بستر اینترنت اشیاء به منظور اخذ تصمیمگیریهای صحیح و به موقع از طریق جمعآوری دادههای دقیق، قدرت تعاملی فرا تصوری را فراهم آورده و به هوشمند شدن دنیای پیرامون و اخذ تصمیمات اتوماتیک منتج گردیده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی جایگاه سیستمهای اطلاعات سلامت مبتنی بر اینترنت اشیاء در یک چارچوب مفهومی سه بعدی است.
روش: در این مطالعه توصیفی- کاربردی ابتدا به منظور استخراج مطالعات مرتبط به معماری سیستمهای اطلاعات سلامت مبتنی بر اینترنت اشیاء مرور متون جامعی در پایگاه دادههای PubMed, Scopus, Web of Science و IEEE صورت گرفت. سپس، جهت تحلیل و طبقهبندی اطلاعات استخراج شده و رسیدن به یک اجماع در رابطه با تبیین جایگاه سیستمهای اطلاعات سلامت مبتنی بر اینترنت اشیاء سه جلسه هماندیشی (با تشکیل یک کمیته تخصصی) برگزار شد.
نتایج: مطابق با یافتهها، جایگاه سیستمهای اطلاعات سلامت با توجه به اهم عملکرد و کاردبردها در سه سطح ارتباطی جامعه، پروتکلهای تشخیصی و درمانی و زیر ساخت اینترنت اشیاء تبیین گردید. جانمایی سیستمهای اطلاعاتی در این چارچوب نمایانگر ارتباط بین بخشهای مختلف از یک ساختار سازمانی در حوزه سلامت بود که از جمعآوری داده در پایینترین سطح تا تولید دانش در بالاترین سطح را شامل میشود.
نتیجهگیری: مفهوم کاربردی اینترنت اشیاء به عنوان زیرساختی اساسی در طراحی اکثر سیستمهای اطلاعات سلامت فعلی مغفول واقع شده است. بکارگیری مدل پیشنهادی میتواند به عنوان راهنمایی برای طراحان و متخصصان فناوری اطلاعات و انفورماتیک پزشکی در طراحی این سیستمها باشد و به افزایش کیفیت طراحی سیستمها منجر گردد.