ابطحی حمیدرضا، غلامزاده مرسا، شاهمرادی لیلا. ضرورت اجرا و راه اندازی رجیستری دوقلوها در ایران. مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی. 1397; 5 (3) :398-410
URL: http://jhbmi.ir/article-1-259-fa.html
دانشجوی کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی و مرکز تحقیقات قفسه صدری، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
چکیده: (6386 مشاهده)
مقدمه: در سه دهه گذشته توسعه رجیستری دوقلوها با هدف مطالعه خصوصیات منحصر به فرد ژنتیکی و امکان تفکیک میزان اثر منتسب به ژنوتایپ در سراسر دنیا با استقبال فراوانی روبهرو بوده است. این اطلاعات سازمان یافته میتواند دید جدیدی در رابطه با دلایل بروز بیماریها و اختلالات روانی در اختیار محققین قرار دهد.
روش: این مطالعه از نوع مروری تحلیلی است. تمامی رجیستریهای فعال دوقلوها در سرتاسر دنیا شناسایی شده و خصوصیات هریک توسط محققین مورد بررسی قرار گرفتند. علاه بر این پایگاه دادههایPubMed, Scopus, Web of Science, ScienceDirect, Google Scholar با طراحی استراتژی جستجو مورد جستجو قرار گرفت که از میان مطالعات مرتبط، 69 مقاله مرتبط با موضوع پژوهش انتخاب شد.
نتایج: حدود 30 رجیستری ملی ثبت شده با اهداف متفاوت تحقیقاتی در کشورهای مختلف براساس مطالعات منتشر شده به تفکیک کشور، هدف، نوع مطالعه، زمان تأسیس، روشهای جمعآوری داده، نمونههای ثبت شده در بیوبانک، دستاوردها و خصوصیات منحصر به فرد تحلیل و بررسی شدند.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج ارزشمند رجیستریهای دوقلوها در دیگر کشورها، توان تولید بالای اسناد علمی و دستیابی به نتایج ارزشمند پژوهشی و از طرف دیگر وجود بیش از 1.300.000 دوقلوی در حال حیات در ایران، ایجاد رجیستری دوقلوهای ایرانی و ایجاد بیوبانک به صورت هدفمند میتواند منجر به ایجاد یکی از بزرگترین رجیستریهای اطلاعات دوقلوها در جهان و منجر به تولید مقالات انبوه و پژوهشهای ارزشمندی در رابطه با شناسایی عوامل بروز و درمان بیماریهای مختلف و اختلالات روانی رفتاری شود.
نوع مطالعه:
مقاله مروری تشریحی |
موضوع مقاله:
مدیریت اطلاعات سلامت دریافت: 1396/9/7 | پذیرش: 1397/4/27